Colesel
Colesel

A Colesel története 1865-ben kezdődött Cartizze környékén, a Valdobbiadene régió szívében. Egy különös történet az ember és a földje közötti kapcsolatról.

Ma Antonio, Vlady és Siro Bortolin folytatja a családi hagyományt, szenvedélyesen gondozva a 106 hektárnyi szőlőültetvényt, amely meredek és nehezen, kizárólag heroikusan művelhető dombokon, akár 300-400 méteres magasságig is elnyúlik. Itt született meg a Colesel spumante.

A Colesel több mint 70 éve adja a nevét egy egyedi identitásnak, a legjobb minőségű gyümölcsnek, amely tiszta szenvedélyből született és kiváló élménnyé változott.
Minden tételük elkészítésekor arra törekednek, hogy az áldozatos munkával életre kelt élményből a spumanték szerelmesei is részesüljenek.

A Colesel nem családi név, hanem a Cartizze területük neve, jelentése dombocska. Jelenleg a 4. generációs Bortolin család 15 kollégájukkal közösen készíti a Colesel spumantékat. Izgalmas és esztétikus pincészet, javasoljuk az odalátogatást, ha valaki ezen a területen töltheti szabadidejét.

A Cartizze területen nagynak számító birtokméretük van, a termelésük is itt zajlik. A Cartizze 108 hektárján 160 tulajdonos osztozik, a Bortolin családhoz tartozik ebből 3 hektárnyi.
A termőréteg 20-60 cm, jó ásványi összetételű, jó csapadékelvezetéssel, hogy a növény évről évre állandóan és kiegyensúlyozottan fejlődjön. A Colesel-hegy fekvésének a közepestől az erős mértékig jól átszellőzött a területe, 40-100%-os lejtői dél-keleti és dél nyugati fekvésűek, 312 méter tengerszint feletti magassággal.

A Noai és Fei dűlő a Cartizze területen 294 méteren fekszik, szintén dél-keleti és dél-nyugati fekvésű, 40-80%-os lejtői erősen átszellőzöttek. A talajösszetétel izgalmas, az eocén, oligocén és miocén geológiai korszakába tartozó márgás mészkő és agyag alkotja. A termőréteg 40-60 cm, nagyon változatos talaj homokkő morénával és agyaggal, amelyek kiváló vízelvezetést és állandó tápanyag utánpótlást adnak, így a tőkék kiegyensúlyozottan fejlődhetnek.
Ezekről a területekről származik a Cartizze Brut DOCG és Cartizze Dry DOCG proseccojuk.

A másik kiemelkedő és sajátos tulajdonságokkal bíró ültetvény a Tridik Santo Stefanoban, amely 450 méteres tengerszint feletti csúcs magasságával a legmagasabban fekvő terület a DOCG régióban. Karszt eredetű mészkő, ahol a fehér anyakőzetet a víz az idők során megtörte és feldarabolta. Ezekben a kapillárisszerűen kialakult repedésekben a szerves anyagokban gazdag föld megtelepedett, és utat nyitott a gyökerek elmélyítéséhez. Itt a növények gyökerei tápanyagot és vizet keresve akár 4-5 méteres mélységig is átjárják a talajt.
A termőréteg 20-40 cm vastagságú, nagyon gazdag meszes ásványi anyagokban, amelyek jó tápanyagot biztosítanak a növényeknek, és átadják a szőlőnek azokat a sajátos jellemzőket, amelyek aztán jól egyensúlyba kerül más ízkarakterekkel, hogy végül a pohárban visszaköszönhessenek.

Intenzív szellőzésű a dűlő a szőlőhegy fekvése miatt, közvetlenül az erdő alatt, a hegy szélén fekszik 90 és 100%-os, déli lejtőivel. Ez elősegíti a folyamatos frisslevegő öblítést, ami segíti a növények fejlődését, a gyümölcsök érését, és kedvezőtlen helyzetet teremt a penész- és más gombák elszaporodásához. A DOCG proseccojuk karakteres alapanyagát adja a dűlő.

Elmúlt már 18 éves?

Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem javasoljuk.
Kérem nyilatkozzon életkoráról!