Alkoholmentes kisokos
Alkoholmentes kisokos

Alkoholmentes kisokos

 
 
Hogyan indult?

Az alkoholmentesített bor története a huszadik század elején kezdődött. A német Maria Jung szerte Németországban házalt családi birtokuk boraival, ám meglepően sok helyen ellenállásba ütközött. A felkeresett emberek jelentős része az orvosok ajánlására hivatkozva visszautasította a vásárlást. Hazatérve Maria elmesélte kudarcos üzleti körútját családjának. Fia, Carl Jung ekkor elhatározta, megoldást keres a problémára. Az eredmény: 1908-ban szabadalmaztatta a desztilláción alapuló alkoholmentesítési eljárását.

 
 
Mi az az alkoholmentes bor?

2021-ben az Európai Unió (tagországaiban) megteremtette a csökkentett alkoholtartalmú borok előállításának jogi hátterét. A módosítás kimondja, hogy a bor, a pezsgő, a habzóbor, a gyöngyözőbor teljes vagy részleges alkoholmentesítési eljáráson mehet keresztül. Az alkoholmentes bor tehát nem egyenlő a szőlőlével vagy a gyerekpezsgővel, hiszen erjesztett, alkoholos borból készül alkohol kivonásával. Alkoholmentes bor az a bor, amiben az alkoholtartalom kevesebb, mint 0,5 térfogatszázalék. (Ha a bor alkoholtartalma az alkoholcsökkentés eredményeképpen 10 térfogatszázalék alá kerül, a címkén az „alkoholmentesített bor” megjelölést kell feltüntetni.)

 

Hogyan készül az alkoholmentes bor?

A teljes vagy részleges alkoholmentesítésre jelenleg két technológia áll rendelkezésre.

A vákuumdesztillációnál az alkohol elválasztása a bortól hő segítségével történik. Ezt az alkoholnak és a víznek egymástól eltérő forráspontja teszi lehetővé. A vákuum a forralás következtében megjelenő, nemkívánatos érzékszervi tulajdonságokat (mindenekelőtt a főtt ízt) hivatott csökkenteni. Légmentes térben ugyanis alacsonyabb a folyadékok forráspontja (egyes gyártók a bor alkoholmentesítésénél már 30 Celsius fokon forralnak). Vákuumdesztillációval akár 0 százalékos alkoholtartalom is elérhető. (Ezzel az eljárással praktikusan 0,2-0,4 százalék közé szokták belőni az alkoholtartalmat.)

A membránszeparációnál a különböző membránok méret alapján választják le az alkoholmolekulákat. A membránszeparáció egyik változatánál, az úgynevezett fordított ozmózisnál jóval kisebb aromavesztés mellett csökkenthető a borok alkoholtartalma. Az eljárás viszont drága, 0,5 térfogatszázalék alkoholtartalom alatt már nem alkalmazható gazdaságosan.

 

Milyen az alkoholmentes bor?

Alkoholmentes bor bármilyen szőlőfajtából készülhet: a pincészetek jellemzően az alkoholos választékban megjelenő fajtákat használják ezeknél a tételeknél is. Akárcsak az alkoholos boroknál, a minőség itt is változatos. Az alkoholmentes bor egyaránt lehet édes és száraz. A piacon jelenleg előbbiből jóval több van. Ennek oka, hogy az említett aromaveszteséget sokszor cukor hozzáadásával igyekeznek orvosolni.

 

Kik igyák, kik ihatják az alkoholmentes bort?

Terhesség alatt, bizonyos betegségek megléte esetén, vagy bizonyos betegségekkel járó gyógyszerek és kezelések mellett nem ajánlott, vagy kifejezetten tiltott az alkoholfogyasztás. Az érintettek közé tartoznak többek között a diabétesszel és prediabétesszel élők. Ők az alkoholmentes borok közül is a kvázi cukormenteset választhatják. Az alkoholmentes borok hátsó címkéjén kötelezően feltűntetendők az idevágó értékek, különös tekintettel a szénhidráttartalomra. Az alkoholmentes borok átlagban háromszor-hatszor kevesebb kalóriát tartalmaznak az alkoholos társaikhoz képest, így diétánál is érdemes figyelembe venni őket.

Elmúlt már 18 éves?

Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem javasoljuk.
Kérem nyilatkozzon életkoráról!